marinády na gril
Cajunské koření
2 lžíce celého bílého pepře
2 lžíce celého černého pepře
4 lžíce kajenského pepře
2 lžíce česneku v prášku
1 lžíce cibule v prášku
2 lžičky sušeného tymiánu
1 lžička mleté sušené hořčice
1 lžičky mletého fenyklu
1 lžičky sušeného oregana
1 lžičky mletého římského kmínu
Vše umeleme dohromady. Jedna lžíce směsi stačí na 4 porce jídla. Koření vetřete do steaků či kuřecích prsíček cca 6 hodin před grilováním, ryby směsí potírejte cca 30 minut před.
Marináda pasta tandoori
2 oloupané stroužky česneku, 3 cm dlouhý kus čerstvého oloupaného na drobno nakrájeného zázvoru, lžička soli, 2 lžíce semínek koriandru, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce octa, lžička celého kmínu, 1 lžička mletého chilli, lžička kurkumy, 100 g bílého jogurtu.
Marináda vhodná pro maso i drůbež. Pozor při přípravě! Všechny suroviny klasicky smícháme na jemnou pastu, ale vynecháme jogurt! Ten vmícháme následně až do vzniklé pasty.
Marináda Renata
2 polévkové lžíce plnotučné hořčice, grilovací koření, česnek dle chuti utřený se solí, 6 cibulí nakrájených na kolečka, majoránka, sůl, pepř, kmín, šťáva z celého citronu, worcester.
Vynikající směs určená zejména pro marinování kuřecího masa.
Marináda s červeným vínem
1 1/2dl červeného vína 3 polévkové lžíce oleje 1 stroužek česneku 1 bobkový list 1 polévková lžíce cukru 2 polévkové lžíce nasekaného tymiánu mletý pepř Smíchej všechny ingredience a vše s masem vlož do plastického sáčku. Sáček uzavři a maso "namasíruj". Ponechej v lednici marinovat dle potřeby. Maso si natáhne barvu vína a čím déle bude v marinádě tím bude tmavší a křehčí.
Bylinková marináda
1 dl oleje 3 polévkové lžíce vinného octa 2 polévkové lžíce nasekaného tymiánu 2 polévkové lžíce nasekaného estragonu 2 polévkové lžíce nasekané rozmarýny Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.